Skip to main content
Menu
Tickets
Olifantentraining in Bellewaerde

Training Olifanten

  • Training

Scroll naar beneden

     

Targettraining

Om de olifanten goed te kunnen verzorgen, worden ze in Bellewaerde getraind. Hierbij wordt de olifanten geleerd om een ‘target’ te volgen. De target is een stok die de olifant op commando van de verzorger moet aanraken met z’n voorhoofd. Met een tweede target vraagt de trainer het te behandelen lichaamsdeel, bijvoorbeeld het oor voor bloedafname. Heel belangrijk is dat er alleen wordt gewerkt met positieve beloningen: als een olifant iets goed doet, krijgt hij een beloning.

Transporttraining

Doordat de olifanten op volwassen leeftijd verhuizen naar een andere dierentuin, is het belangrijk dat de dieren goed kunnen meewerken tijdens het transport, om stress en blessures te voorkomen. De transporttraining verloopt in verschillende fases: eerst leren de dieren om rechtdoor in de box te wandelen, vervolgens leren ze om achterwaarts in de box te wandelen en uiteindelijk zullen ze leren om op een rustige manier in de box te blijven en commando’s van de verzorgers uit te voeren.

Medische verzorging

Tijdens de training kunnen de verzorgers de huid en voetzolen controleren en wassen, hun temperatuur meten, enz. Deze trainingen zijn enerzijds belangrijk in functie van medische verzorging en hebben anderzijds hun nut bij eventueel transport van de olifanten. Voor de olifanten is het bovendien een vorm van “enrichment” of verrijking!